Az élet halott darabkákból áll

Kokoschka babája – Müpa – Gergye Krisztián Társulat

A Kokoschka babáját a premier után ez idáig mindössze egyszer láthatta a közönség a Fesztiválszínházban, a két alkalom között hónapok teltek el. Furcsamód ez a „láthatatlanság" is az előadásban megfogalmazott probléma részévé válik: hol végződik az élet, hol kezdődik a halál? És főleg: a színház.

Ölbei Lívia | 17. 03. 2.

Átjárók

Kálmán Eszter: A tó

A báb- és a táncművészet összekapcsolását ígéri a Trafó új bemutatója. De A tó című előadásban részben másról, részben többről van szó. Egyrészt a művészi kifejezés sokszínűségéről, másrészt az alkotás lényegéről: az átváltozás képességéről, illetve az ezáltal nyíló átjárókról az ismeretlen felé.

Vazsó Vera | 16. 10. 14.

Mindhalálig selfie

XYZ – Gera Anita és a Magyar Táncműhely

Néptánc, balett-pózok, kortárs technika, törzsi táncok kör- és láncformái, fizikai színház – rengeteg mindent tartalmaz, és ehhez képes nagyon ügyesen elegyít Gera Anita koreográfiája, az XYZ. Az alkotó a különféle információs csatornák hatására létrejövő új, degenerált kapcsolati mintákat, a hálózatok és közösségek egyes, akár abszurd jellegzetességeit kiemelve rögtön reflektál is azokra.

Pónyai Györgyi | 16. 02. 4.

A táncos nehéz élete

Grecsó Zoltán: Egy faun alkonya

Nem feltétlenül kell egy Faun-előadás kapcsán Vaclav Nyizsinszkijt emlegetni, de ha az alkotók maguk hozzák fel a XX. század egyik leghíresebb táncos-koreográfusát darabjuk referenciájaként, akkor mindenképp meg kell emlékeznünk róla. A Ballets Russes fiatal tehetsége 1912-ben kapott felkérést mentorától, a társulat vezetőjétől és egyben szeretőjétől, Szergej Gyagilevtől, hogy elkészítse első koreográfiáját Debussy zenéjére.

Megyeri Léna | 16. 02. 4.

Schöffer, Béjart, Spala

Műcsarnok

Nikolas Schöffer (1912–1992), a kalocsai francia, nevezzük akár képzőművésznek, akár „installátornak" építésznek, kibernetikusnak, kultúrtörténésznek, polihisztornak, lényegét tekintve a játék nagymestere volt. Amit csak lehetett, kipróbált, majd hosszan belefelejtkezett, eljátszott minden lehetőséggel, sőt a lehetetlennel is.

Lőrinc Katalin | 16. 01. 20.

A halott mítoszok helyére...

M. Kecskés András: Don Q és IQ

Bár M. Kecskés új bemutatója szóló produkció, mégsem ő az egyetlen szereplője. Ez a darab nem „üres térben" zajlik, ugyanis az előadóval majdnem egyenrangú szerepet játszik benne a hátsó falat folyamatosan kitöltő vetítés.

Vazsó Vera | 16. 01. 15.

Az érzékelők érzékei

Dar Winners – Bodyscape

A Bodyscape alkalmi társulás Dar Winners című produkciója a kortárs táncot, az elektronikus zenét és a videóművészetet igyekszik összekapcsolni. A különböző területek egymáshoz való társítása időszerű és izgalmas feladat, az összetettség megmutatása komoly kihívás.

Sándor Zita | 16. 01. 1.

Hol kezdődik az üresség?

Beszámoló az L1DanceFestről

Váratlan történések sorozata, az uborkaszag meglepetése, bikini szezon, testetlen testiség, családi telítettség – L1DanceFest. A budapesti székhelyű L1 Egyesület nemzetközi táncfesztiválja idén tizennegyedik alkalommal zajlott a fővárosban.

Pilári Darinka | 15. 11. 3.

Térjátékok

Kitt Johnson (DK): Hézag – PLACCC Fesztivál 2015

A második táncos után már minden járókelőre gyanakodtam. Az ázott padokat a parkban, a kicsorbult járdaszegélyt, a pocsolyákat kerülgető magassarkút és a fázósan baktató hazatérőket egy nagy egész részeként érzékeltem, mintha mindenki és minden csak azért lenne ott, hogy teljessé tegye Kitt Johnson Hézag című előadását.

Dohy Anna | 15. 11. 3.

A mozdulat halála

Mészáros Máté: Hinoki 2.0 - Trafó

A Hinoki 2.0 Mészáros Máté Hinoki című koreográfiájának átdolgozott verziója. A darab gondolati magja nem változott: az első verzióhoz hasonlóan a Hinoki 2.0 is az elmúlás, rombolás és újjáteremtés ciklikus körforgását állítja középpontba.

Dohy Anna | 15. 04. 21.

Testek, hangok és tekintetek

G.I.T.T. Gangaray Improvizációs Tánc Találkozó – Bethlen Téri Színház

A Gangaray Dance Company szervezésében megvalósuló márciusi improvizációs tánctalálkozó nézői hirtelen azon kaphatták magukat, hogy egy kissé formabontó beszélgetés résztvevőivé váltak.

Nagy Eszter | 14. 09. 19.

Modernség felé

Mesterség felé – Nemzeti Táncszínház, Ódry Színpad

A több száz éves történelmi várnegyedben, a Nemzeti Táncszínház színpadán a Színház- és Filmművészeti Egyetem első fizikai színházi koreográfus-rendező szakos osztály hallgatói mutatkoznak meg.

Hodászi Ádám | 13. 06. 26.